Veiligheid kerncentrale

Atoom

Koelen is superbelangrijk

Kernenergie is heel veilig. Zolang de reactor heel blijft en gekoeld wordt, kan er niets gebeuren. Daarom staat de reactor in een supersterk gebouw. We hebben allerlei mogelijkheden om de kerncentrale te koelen. En al die mogelijkheden zijn dubbel of driedubbel uitgevoerd. Wat er ook gebeurt (overstroming, aardbeving, ontploffing), ons gebouw blijft heel. En de reactor kan worden gekoeld.

Om te koelen, hebben we altijd een zee van koelwater bij de hand: de Westerschelde.
Zelfs als de Westerschelde zou verdwijnen, kunnen we de kerncentrale nog steeds koelen. We halen het koelwater dan gewoon uit de grond.

Atoom

Robuuste gebouwen

De bol

De kernreactor staat veilig in ons hele sterke bolvormige gebouw. Een bol is de sterkst denkbare constructie. Alles wat met radioactiviteit en straling te maken heeft, gebeurt in onze bol. De bol is van staal, het gebouw van dik beton. De bol houdt een ongeluk binnen en onheil van buiten tegen.

 

Bunkers

Alle andere belangrijke installaties voor de bediening zitten in sterke bunkers. Van alles wat nodig is, hebben we er minimaal twee, maar vaak meer. Denk aan een reserve-bedieningsgebouw, extra pompen, watervoorraden en noodstroom-installaties. Dan heb je altijd een reserve bij de hand.

Atoom

Rampbestendig en beresterk

De kerncentrale is aardbevings- en overstromingsbestendig. Als we zo’n erge overstroming krijgen dat het water tot aan Duitsland komt, is de kerncentrale nog steeds veilig. Hij is waterdicht tot bijna 10 meter!

We doen er natuurlijk alles aan om ongelukken te voorkomen. Maar als er ooit eens een keer iets gebeurt, dan is het goed om te weten dat we een hele veilige kerncentrale hebben! Hij kan wel tegen een stootje. En tegen heel wat meer ook!